Feb. 4, 1973
East Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat

Kansalaisuus

Meksikolais-amerikkalainen

Oscar De La Hoya on kuuluisa eläkkeellä oleva amerikkalainen nyrkkeilijä. Hän on meksikolaissyntyinen ja häntä on kutsuttu lempinimellä ”Kultapoika”. Hän voitti kultamitalin Barcelonan olympialaisissa pian lukiosta valmistumisensa jälkeen.

Oscar perusti Golden Boy Promotionsin, joka on kamppailu-urheilun promootioyritys. Hän on myös ensimmäinen espanjalaista syntyperää oleva amerikkalainen, joka on kansallisen nyrkkeilypromootioyrityksen omistaja. Hän on myös yksi harvoista nyrkkeilijöistä, jotka ovat osallistuneet myynninedistämistehtäviin samalla kun ovat edelleen aktiivisia nyrkkeilijöitä.

Varhavuodet

Oscar syntyi 4. helmikuuta 1973 Los Angelesissa, Kaliforniassa. Hänen vanhempansa muuttivat Yhdysvaltoihin Meksikosta ennen Oscarin syntymää. Nyrkkeily oli Oscarin suvussa hyvin yleinen asia, sillä hänen isänsä oli ammattinyrkkeilijä 1960-luvulla ja isoisä oli amatööriottelija 1940-luvulla.

Kuusi vuotiaana Oscar aloitti nyrkkeilyn. Nuorena hän ihaili aina Sugar Ray Leonardia, josta tuli julkkis vuoden 1976 kesäolympialaisten jälkeen. Leonard oli myös ensimmäinen nyrkkeilijä, joka voitti titteleitä viidessä sarjassa aina välisarjasta kevyeen raskaansarjan sarjoihin.

Nyrkkeilyuran aloittaminen

Kun Oscar täytti 15 vuotta, hän voitti kansallisen junioriolympialaisten 119-kiloisten mestaruuden. Seuraavana vuonna hän otti 125-kiloisten mestaruuden. Vuonna 1990 hän voitti kansallisen Golden Gloves -tittelin 125-kiloisten sarjassa ja hän oli nuorin yhdysvaltalainen nyrkkeilijä tuon vuoden Goodwill Games -kisoissa, joissa hän voitti kultamitalin. Samana vuonna hän menetti äitinsä. Vuonna 1991 USA Boxing nimesi Oscarin vuoden nyrkkeilijäksi hänen voitettuaan Yhdysvaltain amatöörinyrkkeilyturnauksen.

Kaari supersulkapainina

Kesäolympialaisissa 1992 Barcelonassa Espanjassa Oscar voitti saksalaisen Marco Rudolphin. Hän voitti kultamitalin ja hänestä tuli ainoa yhdysvaltalainen nyrkkeilijä, joka otti mitalin Barcelonasta. Samana vuonna Oscar voitti ensimmäisen ammattilaisottelunsa tyrmäämällä Lamar Williamsin ensimmäisessä erässä Kaliforniassa. Oscar onnistui laatimaan erittäin menestyksekkään ennätyksen ensimmäisen vuoden aikana ammattinyrkkeilijänä.

5. maaliskuuta 1994 Oscar voitti ensimmäisen ammattilaistittelinsä – WBO:n kevyen sarjan juniorimestaruuden. Hän voitti tanskalaisen ottelijan Jimmi Bredahlin teknisellä tyrmäyksellä kymmenennessä erässä. Neljän kuukauden kuluttua Oscar nappasi WBO:n kevyen sarjan mestaruuden tyrmättyään Jorge Paezin toisessa erässä.

Vuonna 1995 voitettuaan IBF:n kevyen sarjan juniorimestarin John Molinan Oscar tyrmäsi Rafael Ruelasin alle viidessä minuutissa. Tämän voiton jälkeen hän voitti IBF:n kevyen sarjan mestaruuden ja nosti ennätyksensä lukemiin 18-0.

De La Hoya vs. Chavez

Kesäkuussa 1996 Oscar kohtasi yhden suurimmista haasteistaan kohdatessaan Julio Chavezin. Chavez oli kokenut ja erittäin suosittu meksikolainen ottelija. Hän oli myös hallitseva WBC:n junior-välieräsarjan mestari. Ottelussa Oscar hakkasi Chavezia iskuilla ja avasi jopa viillon mestarin silmän yläpuolelle. Toimitsijat keskeyttivät ottelun neljännessä erässä ja julistivat Oscarin voittajaksi.

Otteluja muissa sarjoissa

Maaliskuun 12. päivänä 1997 Oscar nousi maailmansarjaan ja otteli Pernell Whitakeria vastaan. Tämä osoittautui vaikeaksi otteluksi, mutta Oscar voitti kiistanalaisen kahdentoista erän yksimielisen päätöksen. Hän voitti WBC- ja Lineal-tittelit. Ring Magazine rankkasi hänet myös ykkösnyrkkeilijäksi.

Syyskuun 13. päivänä samana vuonna hän voitti Hector Camachon yksimielisellä päätöksellä. Syyskuussa 1998 hän kohtasi Julio Cesar Chavezin toisen kerran ja voitti teknisen tyrmäyksen kautta.

Oscar siirtyi tämän jälkeen kevyen keskisarjan sarjaan ja haastoi Lineal/WBC-mestarin – Javier Castillejon. Oscar hallitsi ottelua voittaen lähes jokaisen erän. Sitten hän tyrmäsi Javierin 10 sekunnissa ja voitti tittelin yksimielisellä päätöksellä.

De La Hoya vs. Vargas

Noin 15 kuukauden ajan Oscar ei ottellut. Tänä aikana hänen ja WBA:n mestarin Fernando Vargasin välinen kilpailu kasvoi. Kaksikon välinen ottelu käytiin 14. syyskuuta 2002. Ottelu oli tasainen ensimmäiset kuusi erää. Oscar otti ottelun haltuunsa seitsemännessä erässä ja päätyi satuttamaan Vargasia. Kahdeksannessa erässä Oscar tyrmäsi Vargasin vasemmalla koukulla ja lopetti hetken kuluttua. Oscar voitti ottelun ja tätä pidetään hänen uransa suurimpana voittona.

Nyrkkeily keskisarjassa

5. kesäkuuta 2004 Oscar kohtasi Felix Sturmin WBO:n keskisarjan tittelistä. Hän voitti tämän ottelun yksimielisellä päätöksellä. Syyskuun 18. päivänä 2004 hän kohtasi Bernard Hopkinsin, jolla oli WBA:n, WBC:n ja IBF:n keskisarjan tittelit. Oscar hävisi tämän ottelun, mutta voitti siitä 30 miljoonaa dollaria.

5. toukokuuta 2007 Oscar kohtasi Floyd Mayweather Jr:n ja hävisi. Joulukuun 6. päivänä 2008 hän kohtasi Manny Pacquiaon, joka myös kukisti hänet.

Viipyminen

Maaliskuun 24. päivänä 2012 Oscar De La Hoya ilmoitti vetäytyvänsä nyrkkeilystä.