Historien bakom Kyle Petty nummer 42

Han kanske aldrig vann ett mästerskap under sin 33-åriga karriär som sträckte sig över flera NASCAR-kretsar. Men som en livslång förespråkare för sporten och ett av de mest kända namnen i Winston Cup Series representerar vår Kyle Petty nummer 42-bil allt bra med stockcar racing och dess arv.

Om du vet en sak om vårt museum i centrala Winston-Salem är det att vi strävar efter att hedra förare som Petty genom att bevara deras historia och visa upp dem för våra gäster på alla sätt vi kan. Med Pettys Coors Light Silver Bullet-bil med nummer 42 har vi gjort just det.

Drivs av Petty under säsongen 1995 är den blå och röda Pontiacen en ikon för tiden och en påminnelse för gästerna om Petty-familjens inflytande på sporten och den förvandling som den har tagit under årens lopp.

Det är ingen hemlighet att vårt museums ägare Will Spencer är en ivrig bilsamlare med en fallenhet för att hitta dolda skatter vart han än går. Som Will berättar hittade han bilen på Ebay och köpte den från Irvin Campers i Little Hocking, Ohio. Liksom många av bilarna i vårt museum hörde Will talas om den genom mun till mun och bestämde sig för att köpa den.

Kyle Petty-bilen var i hans ägo i 10 år eller mer innan vårt museum någonsin öppnade. Men efter att ha varit gömd så länge i förrådet bestämde sig Will och teamet på JKS Incorporated för att väcka Silver Bullet till liv igen.

”Det krävs mer än 40 bilar för att bilda ett lopp och för att du ska ha 10 stjärnor måste det finnas 30 andra som inte har någon riktig anledning till att tävla annat än kärleken”, säger Will om Kyle Petty och bilen med nummer 42. ”Museet består inte av mästare! Det består av de förare som skapade sporten. Den vanliga mannen!”

Namnet Petty är djupt förankrat i NASCAR-historien och representerar några av de bästa förarna som sporten någonsin har känt. Men som tredje generationens förare i familjen Petty förde Kyle vidare arvet från sin pappa Richard och sin farfar Lee.

Petty föddes i Randleman 1960, anslöt sig till Winston Cup Series 1979 och samlade på sig åtta segrar i karriären i NASCAR:s framstående cupserie. Pettys bästa år på banan kom 1992 och 1993, då han slutade femma i mästerskapsställningen i Cup-serien.

Som Will säger, ”hans dynasti i historien var en självklarhet.”

Denna dynasti fortsatte fram till och med säsongen 2008, men Pettys storhetstid tog slut långt tidigare. Under säsongen 1995 vann Petty det sista loppet i sin karriär i just den bil som i dag står på vårt museigolv.

Säsongens 12:e lopp 1995, Miller Genuine Draft i Dover, Delaware, ställde Petty inför en rejäl utmaning. Petty och hans Pontiac Coors Light Silver Bullet med nummer 42 startade loppet på 37:e plats. Under de 500 milen runt den milslånga Dover-ovalen körde Petty förbi bil efter bil, tog ledningen på varv 132 och höll den i bara två varv.

Petty och Silver Bullet med nummer 42 återtog ledningen på varv 136 och höll den under de följande 82 varven. Petty kämpade med fältet, särskilt Bobby Labonte, Jeff Gordon och Dale Earnhardt under den andra halvan av loppet och tog ledningen tre olika gånger innan han säkrade den för gott på varv 459.

Petty vann till slut loppet med 0,22 sekunder precis före Labonte. Petty ledde 271 varv i nummer 42 och tjänade 77 665 dollar som vinnare av loppet.

Loppet skulle stå som en av de sista segrarna för en Pontiac-bil i NASCAR-historien, eftersom företaget drog sig tillbaka från NASCAR 2003.

Men historien om Silver Bullet med nummer 42 lever vidare inne i vårt museum och vi bjuder in dig till att återuppleva dagarna i Winston Cup Series Racing genom vår Kyle Petty-visning med nummer 42. Följ med på en rundtur eller arrangera ditt speciella evenemang runt några av de mest inflytelserika och unika NASCAR-skatterna som finns.