The Last Dance: Milloin ja miten Michael Jordan voitti kuusi NBA-mestaruuttaan Chicago Bullsin kanssa?

Michael Jordan, ESPN:n kymmenosaisen The Last Dance -dokumenttielokuvan päähenkilö, pelasi 15 kautta NBA:ssa. Näistä 15:stä hän edusti Chicago Bullsia 13 (1984-93; 1995-98) ja Washington Wizardsia pari (2001-03).

Vaikka hän kirjautti huomattavia lukuja pelaajaksi, joka oli lähempänä 40:tä kuin 35:tä, hän oli WIzardsissa selvästi uransa loppusuoralla. Hänen parhaat vuotensa tulivat Bullsissa, pääasiassa 1990-luvulla, jolloin hän johti sarjan kuuteen mestaruuteen yhtä monessa finaalissa kahdeksan vuoden aikana.

Tässä on katsaus siihen, milloin Jordan voitti kunkin kuudesta NBA-tittelistään, mitkä numerot hän saavutti noina kausina ja mitkä joukkueet hän voitti matkalla mestaruuksiin:

1991

Tie vuoden 1991 NBA-mestaruuteen:

• Voitti New York Knicksin (3-0) itäisen konferenssin ensimmäisellä kierroksella
  • Voitti Philadelphia 76ersin (4-1) itäisen konferenssin välierissä
  • Voitti Detroit Pistonsin (4-0) itäisen konferenssin loppuottelussa
  • Voitti Los Angeles Lakersin (4-1) NBA:n loppuottelussa

Keskiarvo 31.5 pistettä (1. NBA:ssa), 6,0 levypalloa, 5,5 syöttöä ja 2,7 riistoa, Jordan johti Bullsin konferenssin parhaaseen runkosarjaennätykseen 61-21 (2. NBA:ssa). Pudotuspeleissä Jordan teki keskimäärin 31,1 pistettä, 8,4 syöttöä, 6,4 levypalloa ja 2,4 riistoa, kun Bulls hävisi vain kaksi ottelua matkalla kaikkien aikojen ensimmäiseen mestaruuteensa, ja molemmat tappiot tulivat vain kahdella pisteellä.

Mestaruussarjan ikonisin hetki koettiin 2. pelissä, kun Jordan teki ”spektaakkelimaisen liikkeen” vaihtamalla donkista vasemman käden layupiin ilmassa:

1992

Tie vuoden 1992 NBA-mestaruuteen:

• Voitti Miami Heatin (3-0) itäisen konferenssin ensimmäisellä kierroksella
  • Voitti New York Knicksin (4-3) itäisen konferenssin välierissä
  • Voitti Cleveland Cavaliersin (4-2) itäisen konferenssin loppuottelussa
  • Voitti Portland Trail Blazersin (4-2) NBA:n loppuottelussa

Keskiarvo 30.1 pistettä (1. NBA:ssa), 6,4 levypalloa, 6,1 syöttöä ja 2,3 riistoa, Jordan johti Bullsin liigan parhaaseen 67-15 ennätykseen. Se oli ensimmäinen kerta franchise-historiassa, kun Bulls oli kirjannut liigan parhaan runkosarjaennätyksen.

Pudotuspeleissä Bulls kohtasi tällä kertaa paljon enemmän kilpailua. Vuoden 1992 pudotuspeleissä seitsemän ottelua hävinnyt Jordan johti Bullsia pudotuspelien 34,5 pisteen, 6,2 levypallon, 5,8 syötön ja 2,0 riiston keskiarvoilla. Tämän mestaruuden myötä Bullsista tuli tuolloin vasta kolmas franchise Lakersin ja Celticsin jälkeen, joka on voittanut back-to-back-mestaruuksia.

LISÄÄ: Kuinka Jordan dominoi Drexleriä vuoden 1992 finaaleissa

Vaikka tällä postseasonilla oli paljon muitakin merkittäviä ”Jordan”-hetkiä, mukaan lukien 54 pisteen Game 4 -suoritus Knicksiä vastaan, on kiistatta ikimuistettavin Shrug Game – vuoden 1992 NBA-finaaleissa pelattu Game 1.

#OTD: The Shrug Game
Michael Jordan tekee #NBAFinals ennätyksen pisteissä (35) & kolmosissa (6) puoliajalla vuoden 1992 #NBAFinalsin 1. pelissä pic.twitter.com/C73Gs4T8hQ

• Voitti Phoenix Sunsin (4-2) NBA:n finaaleissa

Keskiarvo 32.6 pistettä (1. NBA:ssa), 6,7 levypalloa, 5,5 syöttöä ja 2,8 riistoa (1. NBA:ssa), Jordan johti Bullsin 57-25 ennätykseen (3. NBA:ssa).

Pyrkiessään vasta toiseksi 1960-luvun Celticsin jälkeen voittamaan kolme mestaruutta peräkkäin Jordan teki pudotuspeliurallaan keskimäärin 35,1 pistettä sekä 6,7 levypalloa, 6,0 syöttöä ja 2,1 riistoa.

Vuoden 1993 pudotuspelien aikana hän kirjautti kaksi 50 pisteen peliä, mukaan lukien 55 pisteen mestariteos finaalien 4. pelissä:

1996

Tie NBA-mestaruuteen 1996:

• Voitti New York Knicksin (4-1) itäisen konferenssin välierissä
  • Voitti Orlando Magicin (4-0) itäisen konferenssin loppuottelussa
  • Voitti Seattle SuperSonicsin (4-2) NBA:n loppuottelussa

Pelasi ensimmäisen kokonaisen kautensa vuodesta 1993, jolloin hän johti Bullsin kolmoisvoittoon, Jordanin keskiarvo oli 30.4 pistettä (1. NBA:ssa), 6,6 levypalloa, 4,3 syöttöä ja 2,2 riistoa. Hän johti Bullsin liigan parhaaseen tulokseen 72-10, joka oli tuolloin NBA:n ennätys eniten voittoja yhdellä kaudella.

Jatkosarjassa Jordan teki keskimäärin 30,7 pistettä, 4,9 levypalloa, 4,1 syöttöä ja 1,8 riistoa, kun Bulls hävisi vain yhden pelin matkalla finaaleihin. Mestaruussarjassa he siirtyivät nopeasti 3-0 johtoon Gary Paytonia ja SuperSonicsia vastaan. Sonics teki vastaiskun ja voitti kaksi peräkkäistä ottelua, mutta Jordan ja Bulls voittivat ottelun kuudennessa pelissä.

1997

Tie vuoden 1997 NBA-mestaruuteen:

• Voitti Washington Bulletsin (3-0) itäisen konferenssin ensimmäisellä kierroksella
  • Voitti Atlanta Hawksin (4-1) itäisen konferenssin välierissä
  • Voitti Miami Heatin (4-1) itäisen konferenssin loppuottelussa
  • Voitti Utah Jazzin (4-2) NBA:n loppuottelussa

Kaudella 1996-97 Jordanin keskiarvo oli 29.6 pistettä, 5,9 levypalloa ja 4,3 syöttöä pelatessaan kaikki 82 ottelua. Tulossa oli NBA:n ennätykselliset 72 voittoa, ja Bulls sijoittui liigan parhaaseen tulokseen 69-13.

Runkosarjan tapaan Bulls jyräsi pudotuspeleissä idän ohi ja kohtasi Utah Jazzin NBA-finaaleissa. Äärimmäisen kilpaillussa sarjassa, jossa keskimääräinen voittomarginaali oli vain kuusi pistettä, puolustava mestari selviytyi voittajana.

Jordan teki pudotuspeleissä keskimäärin 31,1 pistettä, 7,9 levypalloa, 4,8 syöttöä ja 1,6 riistoa. Erityisesti finaaleissa – tarkemmin sanottuna Game 5:ssä – hän pelasi yhden uransa ikonisimmista ja ikimuistoisimmista peleistä – ”The Flu Game”.

Flunssaa vastaan taistellessaan Jordan viimeisteli 44 minuutissa kentällä 38 pistettä, seitsemän levypalloa, viisi syöttöä ja kolme riistoa.

1998

Tie vuoden 1998 NBA-mestaruuteen:

• Voitti New Jersey Netsin (3-0) itäisen konferenssin ensimmäisellä kierroksella
  • Voitti Charlotte Hornetsin (4-1) itäisen konferenssin välierissä
  • Voitti Indiana Pacersin (4-3) itäisen konferenssin loppuottelussa

Kahdella edellisvuodella 72 ja 69 voittoa, Bulls piti vauhtia yllä. He saavuttivat Utah Jazzin kanssa liigan parhaan ennätyksen 62-20 Jordanin pelatessa keskimäärin 28,7 pistettä, 5,8 levypalloa ja 3,5 syöttöä pelatessaan kaikki 82 ottelua.

Bulls selviytyi kahdesta ensimmäisestä kierroksesta, mutta konferenssifinaaleissa, vasta toista kertaa Bullsin mestaruuskausilla, heidät vei Game 7:ään Indiana Pacers. Voitettuaan heidät niukasti, heillä oli edessään uusintaottelu Jazzin kanssa, mutta tämäkin kamppailu päättyi kuuteen peliin.

LISÄÄ: MJ:n uran aliarvostetuin peli

Jordan päätti Bulls-uransa yhteen uransa parhaista sekvensseistä – varkaus Malonea vastaan, jota seurasi pelivoitto Byron Russellista.

Tässä esitetyt näkemykset eivät edusta NBA:n tai sen seurojen näkemyksiä.

Viittaukset eivät edusta NBA:ta tai sen seuroja.